Meteen naar de inhoud

Bewezen duurzaamheid

Bij GTC+ proberen we onze klanten – in de tuinbouw of glastuinbouw – te helpen met meerdere onderwerpen. Onze dienstverlening is voornamelijk gericht op drie disciplines: Supply chain optimalisatie (inclusief logistiek), kwaliteitsmanagement en managementondersteuning.

We merkten dat wanneer er een wens is om de supply chain te optimaliseren, het credo ‘omdat het goedkoper is’ geen belangrijke rol meer speelt in de ogen van onze klanten en hun stakeholders. Niet vanwege het geld dat ermee gemoeid is, maar steeds meer omdat ze geen onnodige stappen in de supply chain meer accepteren en omdat bedrijven wendbaar willen zijn, direct op afroep kunnen reageren.

Dit betekent dat bedrijven supply chains op al hun merites gaan vergelijken. Inclusief de CO2-voetafdruk, houdbaarheid, kosten, complexiteit en risico’s. We ontdekken dat de optimalisatie van de supply chain daarom meestal een “duurzaamheidsoptimalisatie” is.

Vroeger, toen we bezig waren met kwaliteitsmanagement, waren we vaak bezig met ofwel de ‘sociale impact’ van dingen, de ‘milieu-impact’ of de ‘economische impact’. Tegenwoordig is dit niet langer de acceptabele praktijk. We merken nu dat de ‘geïntegreerde impact’ belangrijk is, aangezien bedrijven moeten reageren op allerlei mogelijke risico’s (alweer: wendbaarheid).

De logische combinatie van focussen op het vermijden van risico’s en wendbaarheid is dat bedrijven continue verbetering moeten laten zien in plaats van slechts één keer per jaar een audit. Data verzamelen en analyseren wordt daarom nog belangrijker en echte impact is cruciaal. Duurzaamheid verschuift naar een continue “Bewezen Duurzaamheid”

Ook in onze rol hebben we het gevoel dat wanneer we management ondersteunen om hun business te verbeteren, dit niet langer is als een adviseur die advies geeft, maar dat het een onderdeel wordt van de aanpak en de oplossingen. Hierin zijn we geïntegreerd in het proces en hanteren we een meer op duurzaamheid gerichte benadering. GTC+ wil bedrijven helpen uitgroeien tot een “Bewezen Duurzaam” bedrijf.